fredag 26 februari 2010

Sveriges Riksdag uppmanas erkänna folkmordet 1915

Idag skickades det ut ett mejl med en petition där man kan skriva under och skicka ett färdigskrivet brev till ledamöterna i Sveriges Riksdag. I brevet står det följande:

"Härmed vill jag uppmana dig att den 17 mars rösta för ett erkännande av Folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker (motion 2008/09:U332).

Erkännandet av sanningen om Folkmordet 1915 är inte endast en viktig fråga för de berörda minoriteterna, utan även ett rätt steg i demokratiarbetet i ett Turkiet som vill bli medlem i EU. Det är också viktigt att Sverige, som ett internationellt ansett land i fråga om demokrati och förkämpe för mänskliga rättigheter, ska värna om sanningen istället för att förneka den.

Ett erkännade, förutom dess internationella värde, skulle även välkomnas oerhört mycket av de cirka 100 000 armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker som idag bor i Sverige. Flesta av oss är ättlingar till folkmordets offer och har under alla dessa år strävat för åtminstone en moraliskt upprättelse i frågan genom att få ett erkännande om folkmordets realitet."

Motionen har retat upp företrädare för flera nationalistiska turkiska organisationer i Sverige. Dessa har mött Socialdemokraternas partiordförande Mona Shalin. Några av dessa organisationer har även bjudit in en turkiska professorn och folkmordsförnekaren som ska föreläsa i Stockholm på turkiska. Ett språk som förstås av väldigt många svenska akademiker.